Španielsky investor podpísal s mestom memorandum o spolupráci

21.08.2013 Prešov

Prešov 21. augusta (TASR) - Mesto Prešov podpísalo memorandum o spolupráci so španielskym investorom Funderia Condals. Do priemyselného parku IPZ Záborské tak mieri firma, ktorá by mala priamo zamestnať približne 300 ľudí. Aj napriek informáciám, že rozhovory so Španielmi nijako nenapredujú, dnes podpísali na pôde mestského úradu memorandum.
„Je to dôvod na malý úsmev, ďalšie kroky nás čakajú na ministerstve hospodárstva, v Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a, samozrejme, na mestskom zastupiteľstve. Diskutujeme o cene 26 až 30 eur za meter štvorcový pôdy, čo si viem predstaviť ako priechodnú cenu. Pretože ide o zlievarenskú výrobu, je tam pomerne vysoký príkon elektrickej energie, teda treba vybudovať aj novú elektrickú prípojku. Predpoklad jej ceny je asi 200.000 eur,“ povedal primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.
Funderia Condals by do jedného mesiaca chcela požiadať o štátnu pomoc a tiež mesto chce získať pomoc pri vybudovaní 1,5-kilometrového úseku novej elektrickej prípojky. Pomoc nielen pri rokovaniach, ale v prípade potreby aj pri financovaní, prisľúbil dnes predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, ktorý sa podpisu memoranda zúčastnil.
Spoločnosť by v priemyselnom parku neďaleko Prešova chcela otvoriť zlievareň a investovať približne 20 miliónov eur. Investícia je podľa primátora mesta výhodná aj preto, že firma by v Prešove pôsobila dlhodobo, keďže ide o fabriku, ktorú je ťažké len tak presťahovať na iné miesto. Firma má záujem o investíciu v Prešove a na Slovensku najmä kvôli tomu, že tu spolupracuje a svoje produkty poskytuje množstvu automobiliek.
Do roku 2015 by podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Josepa Mariu Nogueru malo v Prešove vzniknúť približne 70 pracovných miest a v ďalších rokoch potom nepriamo až 450 miest. O plate zamestnancov zatiaľ nechcel hovoriť, potvrdil však, že pôjde o vyššiu ako minimálnu mzdu.
 

Vyberte región